Operation Dagsværk

OD-udvalg

Hvad er Operation Dagsværk?

Operation Dagsværk er en oplysnings- og solidaritetsorganisation styret af unge frivillige. Hvert år arrangerer Operation Dagsværk en landsdækkende indsamling, hvor elever på danske ungdomsuddannelser har mulighed for at gøre en god gerning ved at bruge én dag af deres uddannelse på at arbejde for at sikre mulighed for uddannelse til unge andre steder i verden. I år falder dagsværk-dagen den 8. november.

Kruses Gymnasium har en stolt tradition for at være et af de gymnasier med flest indsamlede penge i forhold til antal elever. Denne tradition skal vi holde fast i! Vi håber derfor, at rigtig mange har lyst til at deltage igen i år.

Årets projekt 2017: ”Aktivistskoler i slummen”

De indsamlede penge går i år til projektet ”Aktivistskoler i slummen”, som udfolder sig i byen Dhaka i Bangladesh. Dhaka er, udover at være verdens hurtigst voksende by, kåret til verdens absolut værste by at leve i, og ud af byens ca. 9 millioner indbyggere bor 60% i ekstremt fattige og farlige slumområder. I disse områder er sygdom, forurening og oversvømmelser en del af hverdagen,

I slummen har man ingen rettigheder. Byens myndigheder, middel- og overklasse ænser ikke de dårlige kår og sætter aldrig selv deres fødder på den alt andet end hellige jord. Det er almindeligt kendt blandt de bedre stillede, at disse slumområder eksisterer, men det er dog ikke anerkendt af nogen, helt præcist hvor dårlige leveforholdene er. Også selvom det både er voksne og børn fra slummen, der klarer byens såkaldte ’dirty jobs’ såsom at køre byens rickshaws, arbejde på fabrikkerne eller fjerne skrald fra de mere velhavende dele.

Udover at ingen rigtig ved, hvor slemt de har det, findes flere millioner af beboerne i slumområderne ikke i nogen form for offentlige systemer eller registre. Der er ingen papirer, som beviser deres individuelle eksistens, ingen kort over deres gader, og dermed er det også normalt, at man simpelthen ikke har en adresse. Alt det gør det så godt som umuligt for beboerne i området at få hjælp fra myndighederne, når deres huse brænder ned, gaden oversvømmes, man bliver berøvet eller det, der er værre. Hvis man endelig skulle være heldig at politiet tager én nogenlunde seriøst, er det ikke sikkert, de overhovedet rykker ud.

Basalt set handler uligheden om det, vi andre anser som en del af hverdagen: et trygt, retfærdigt samfund, hvor det er muligt at få hjælp og blive hørt, hvis man har brug for det.

Derfor handler årets projekt om at starte tre aktivistskoler i de tre værste slumområder i Dhaka. Her lærer de unge fra områderne at skabe et mere retfærdigt, sikkert og modstandsdygtigt sted at bo. Både i slummen og i resten af byen. De unge støttes i at organisere sig og uddanne sig til stærke aktivister, som kan skabe opmærksomhed og synlighed om den ulighed, der præger de mange millioner menneskers hverdag.

OD-temadag

Skolens OD-udvalg arrangerer hvert år en temadag i samarbejde med OD-sekretariatet, der har til formål at informere og motivere Kruses elever til at arbejde frivilligt på OD-dagen. Temadagen bliver i år onsdag den 13. september. Her får vi besøg af engagerede frivillige fra Operation Dagsværks sekretariat, der vil holde et oplæg for alle skolens elever om årets projekt, og derefter vil der være workshops for eleverne i 1.g og 0.g.

OD-udvalget

Kruses OD-udvalg står for det administrative omkring temadagen, OD-dagen og dagene op til begge disse. De prøver desuden at motivere så mange elever som muligt til at deltage i dagen, og sørger for at de penge, som eleverne har tjent, bliver samlet ind og sendt til OD-sekretariatet. Derudover er det også et ekstremt socialt og hyggeligt udvalg, hvor fællesskabet er i fokus. Udvalget er fyldt med kompetente unge mennesker, for hvem det er vigtigt både at gøre en forskel og have det sjovt med hinanden!

Generelt

Leder du efter et job, ønsker du at hyre en frivillig den 8. november, eller kender du nogen, der kunne bruge en enkelt eller to, kan du læse mere her:

https://od.dk/side/47/jobbanken

Eller du kan skrive til formændene for udvalget:

Astrid Sønderskov, 2.s: astrid_s_mikkelsen@live.dk,

Xenia Zilstorff, 2.t: xeniazilstorff@gmail.com

Læs mere om sagen

www.od.dk