Hvem var Marie Kruse?

Marie Caroline Ernestine Clementine Kruse (19. februar 1842 i Flensborg – 12. februar 1923 i København) oprettede Marie Kruses Skole i 1869 i en fireværelses lejlighed i Vesterbrogade 57 i København. Hun er skolens stifter og bestyrede den fra 1869 til 1902.

Mariekruse525

 

Siden 1869 har skolen været ude på en lang rejse, da Marie Kruse flere gange måtte flytte skolens lokaler – kvadratmeterne blev nemlig hurtigt for få i forhold til antallet af elever, som ønskede optagelse. Med tiden blev det til flere flytninger rundt i København og på Frederiksberg.

Men begyndelsen var bestemt ikke let for Marie Kruse, som med få lærerkræfter, sparsomt undervisningsmateriale og ingen penge i kassen startede skolen op. Det lykkedes hende hurtigt at få dygtige lærere tilknyttet, som brændte lige så meget for at få Marie Kruses skole op at stå som hende selv. I begyndelsen arbejdede flere af lærerinderne endog gratis, og Kruse selv ernærede sig ved privattimer og oversættelsesarbejde. For når  regningerne var betalt, så var kassen tom.
Marie Kruses efterfølger, Laura Jensen, fortæller, “Frøken Kruse tog fat med frejdigt mod og tro på, at det nok skulle gå – og det gik jo! Hendes ildhu, enestående viljestyrke, energi og arbejdsglæde har sikkert virket begejstrende på hendes hjælpere, der arbejdede lige så hårdt som hende selv“.

Mariekruse2_525Marie Kruse var en meget flittig og samfundsengageret sjæl, som ud over at opstarte, bestyre og undervise på Marie Kruses Skole også involverede sig aktivt i flere foreninger bl.a. Foreningen til Lærerinders Understøttelse, Forenede Pigeskoler i København og Frederiksberg og Sønderjysk Samfund.

I begyndelsen var Marie Kruses Skole en grundskole, som kun optog piger. I 1908 blev studentereksamen indført på Marie Kruses Skole, og i 1965 åbnede skolen op for optagelse af drenge – og skolens historie som en pigeskole var dermed forbi.

I bogen “Ej at synes…”, af Bent Essinger, beskrives Marie Kruse som en lun person, der havde en forkærlighed for store hunde, som hun ofte tog med i klasserne og rundt på skolen. Fru Alfrede Hauffer Rømer, der var elev på skolen i 1870′erne, fortæller, “Når hun havde en af dem siddende der på halen, skulle vi ikke neje – bare give hånd”.

I 1971 flyttede Marie Kruses Skole til nye og store lokaler i Farum, og et nyt kapitel i skolens historie kunne begynde.

Kruses Gymnasium

I 1908 indførte Marie Kruses Skole STX-uddannelsen som skolens overbygning.
Her er de nyudsprungne studiner fra Kruse-  som de så ud i 1911.

studenterne2015_edited-1