Nyt elitesportsprogram for gymnasielever i Furesø

Rasmus og Simon spiller basket på eliteplan og er en del af vores nye elitesportsprogram, som støtter unge idrætstalenter i at tage en uddannelse lokalt i Furesø, mens de fortsætter deres karriere.

På Kruse samarbejder vi med Furesø Idrætstalenttilbud om at sikre et godt lokalt uddannelsestilbud for unge elitesportsudøvere, så de kan dyrke elitesport og samtidig tage en STX på normeret tid. Programmet er ikke kun for Team Danmark-elever, men for alle elever, der dyrker sport på højt plan og bruger en stor del af deres tid på det. Vi håber, at det nye program kan gøre det lettere for unge, der bor lokalt i Furesø, både at være elitesportsudøver og gymnasieelev:

”Jeg synes det er vigtigt, at vores elitesportselever går på en skole, der tager deres sport alvorligt. Jeg ved, hvor meget det kræver at tage uddannelse samtidig med at dyrke elitesport, og derfor skal vi som skole kunne rumme deres særlige behov. Det betyder, at vi er fleksible med sportsrelateret fravær, så længe det sker i samarbejde med mig som elitesports-koordinator”.

Peter Frederiksen, elitesportskoordinator

280897722 542785540633461 7692523805361963603 N
Rasmus og Simon 2.m

Kruse Elitesport er et skoleprogram, der samler eleverne på tværs af årgange. De har det særlige tilfælles, at de alle sammen bruger rigtig meget tid og energi på deres sport. For Simon, der både spiller på u. 19-holdet i Værløse Basketball Klub og er træner for et ungdomshold, ser en typisk mandag sådan her ud:

”Først er jeg i skole fra otte til halvfire. Så skal jeg over at træne drengene i Farum Arena og derfra direkte videre til Søndersøhallen i Værløse og træne halvanden time med herrerne. Bagefter er der styrketræning og så er jeg hjemme ved ti-halvellevetiden.”

Simon 2.m

Vi skal værne om lokale talenter

Mange unge idrætstalenter bliver udfordret, når de starter på en ungdomsuddannelse, fordi det er svært at jonglere uddannelse og en tidskrævende sport. Det betyder ofte, at de enten dropper sporten, eller må leve med lang transporttid til et uddannelsessted med et elitesportsmiljø. Sammen med Furesø Idrætstalenttilbud og lokale sportsklubber vil vi gerne værne om de unge talenter. Med et godt, lokalt elitesportsmiljø kan vi sørge for, at de får en ungdomsuddannelse uden at skulle nedprioritere deres sport eller være nødt til at rejse til en anden kommune for at tage en ungdomsuddannelse. Og noget tyder på, at der er et behov derude:

 

”Da vi havde åbent hus for nylig, talte jeg med mange, som var interesserede i det her med, om man overhovedet har tid til sin sport, når man går i gymnasiet. Og der synes jeg, det er vigtigt at vise, at det kan man sagtens. Når man dyrker så meget sport, så lærer man også at være effektiv med sine lektier - for det meste!”

Rasmus 2.m

Et fællesskab om sporten

Kruse Elitesport samler elever på tværs af sportsgrene og på tværs af årgangene. Elitesportsprogrammet giver et fællesskab omkring det særlige liv, de lever, for her er der andre, der forstår, hvad det vil sige at have en tætpakket hverdag, at skulle præstere og håndtere både egne og andres forventninger.

Udover at give de unge idrætstalenter en uddannelse, ønsker vi også at være med til at danne dem som idrætsudøvere. På Kruse har vi således tilknyttet både en idrætspsykolog og en kostvejleder, som et par gange årligt afholder workshops og foredrag for elitesportseleverne om forskellige emner som ernæring, mentaltræning, meditation og karriereplanlægning.

Som overordnet koordinator står Peter Frederiksen, som er lærer på gymnasiet og selv har en fortid som elitesportsudøver. Han kan sætte sig i de unges sted og kender deres behov, og det gør en forskel, hvis man spørger Simon:

”Det er fedt, at der bliver arrangeret nogle ting for os, som fx mentaltræning. Og så det med, at vi kan få hjælp til at få det hele til at gå op. Det er noget af det, Peter giver os – han hjælper os med, hvordan vi får struktureret vores hverdag.”

Simon 2.m