Spar på havearbejdet og red insekterne!

Af Alexander 3.t, Benedikte 3.t, Maya 3.t, Alexandra 2.t og Emil 2.t.

 

Mængden af insekter er i de seneste år drastisk faldende, og det skyldes bl.a. perfekthedskulturen og villahaverne. Så hvor vigtig er din nyslåede græsplæne egentlig for dig i din hverdag?

 

I din have lever der hundredvis af insekter i det høje græs, i blomsterne og i træerne omkring dig. Det er dog sådan, at hver gang man slår græsset, fjerner man insekternes hjem. Biodiversiteten falder drastisk i Europa. I Tyskland har forskere fra 2008 til 2017 undersøgt 150 engområder og 140 skovområder, og undersøgelserne har vist, at mængden af insekter over perioden var faldet med 78% i de åbne områder, og at mangfoldigheden af insektarterne var reduceret med ⅓.

 

I Danmark er der ca. 1.2 mio. villahaver som desværre for flertallets vedkommende udelukkende består af kedelige og velplejede grønne plæner. Disse nye velplejede haver er med til at påvirke og ødelægge Danmarks biodiversitet, hvilket betyder meget for mange danskere.

 

Vil du derfor være med til at øge biodiversiteten og samtidig få nogle flotte sommerfugle at se på, så lad haven stå og spar en søndags havearbejde. Ved at lade haven stå kan du forbedre biodiversiteten for ikke kun planter og insekter, men også dyrelivet. Og kan du ikke ligge stille i det gode vejr, så smid ikke alle de døde grene ud til skrald, men smid dem over i et hjørne af haven og lav dit eget insekthotel, grav et lille vandhul med flotte vandplanter i, så pindsvinene kan få noget at drikke, og brug det overskydende jord til at lave en bar jordbunke så de danske bier har steder at slå sig ned. Haven kan på mange måder gøres mere vild og med den rigtige vildskab og variation kan du skabe en smuk lille verden for alt slags liv.

 

Frem til klimafolkemødet i Furesø den 10. september, arbejder eleverne i 2. og 3.g på at udvikle konkrete klimatiltag i samarbejde med Furesø Kommune. Denne artikel med gode råd til kommunens villahaveejere er skrevet af Alexander 3.t, Benedikte 3.t, Maya 3.t, Alexandra 2.t og Emil 2.t.